TARİHİ SİRKECİ GARI / FATİH / İSTANBUL / TÜRKİYE.

  İstanbul'un Avrupa'ya açılan kapısı Sirkeci Gar'ı,İkinci Abdülhamit Döneminde inşa ettirilmiş tir.Şimdiki yapının yerinde daha önce küçük bir istasyon bulunmakta idi.Yeni gar binasının mimari çizimini Alman mimar August Jashmund yapmıştır.Yapımında,granit mermer ve Marsilya Aden'den getirtilmiş taşlar kullanılmış tır.Bina 1888-1889 yılları arasında tamamlanmıştır.
    Paris'ten kalkan Şark Ekspres uzun yıllar bu istasyona yolcu getirip götürmüş tür.Garın lokantası yıllar boyu önemli yazar,gazeteci ve vatandaşların buluşma noktası görevini de üstlenmiştir. 
                    
  Binanın cephesine Paris'ten getirilmiş kare kadranlı saatler bulunmaktadır.Saatlerden biri günümüzde de çalışmakta olup diğeri son tadilattan sonra çalışmamaktadır.
    
   Tarihi garın yapıldığı dönemde denizin binanın eteklerine kadar geldiği ve denize taraçalarla inildiği bilinmekte dir.Garın çevresi yıllar boyu çeşitli düzenlemeler geçirerek şimdiki halini almıştır.
         
   
    Sirkeci Garı içerisinde İstanbul Demir Yolu Müzesi yer almaktadır.Müzenin amacı,demiryolu sevgisini aşılamak,yeni nesillerin kullanılan objeleri tanımasını ve kaybolup gitmelerini önlemek dir. 2005 de kurulan müze yaklaşık 45.50 metrekarelik alanı kaplamaktadır.Müzede sergilenen bazı eserler:Osmanlı Dönemi evrak,harita,vesika,plan,projeler ve Orient Ekspres'e ait malzeme ler,Çalışır vaziyette olan tren maketi,Sirkeci de çalıştırılan elektirikli banliyö treni makinist bölümü ve 300 kadar obje yer almakta dır.İstanbul Demiryolu Müzesi, içinden tren geçen tek demiryolu müzesidir. Pazar-pazartesi ve bayramlar dışında açık olup ücretsizdir.
   
   Dünya'mızın güzelliklerini fotoğraflamaya ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Hoşça kalın.
KİTABIMI TÜM İNTERNET KİTAP SATIŞ NOKTALARINDAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOCHUM /ALMANYA. BOCHUM / GERMANY

DEVENTER / HOLLANDA.

PHASELİS (FASELİS) ANTİK KENTİ / ANTALYA / TÜRKİYE.