ZEYREK CAMİİ / FATİH / İSTANBUL/TÜRKİYE.
Molla Zeyrek Camisi olarakda bilinen eski adıyla Pantogrator Manastırı Kilisesi,Fatih ilçesi Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma Bizans kiliselerinden biridir.
Kilisenin tarihi 12. yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanmaktadır.Kilise üç ayrı şapelin bir araya gelmesinden oluşur.İlk kilise 2. İoannis'in karısı İrini tarafından yaptırılmıştır.Karısının ölümünün ardından,İmparator kilisenin biraz ilerisine ikinci kilseyi yaptırmış ve sonrada bu iki kiliseyi birleştirmek için üçüncü bir kilise daha yaptırmıştır.
Üç ayrı kilise bir arada,İstanbul'da Ayasofya'dan sonra günümüze ulaşan en büyük kiliseyi oluşturur.
İstanbul'un fethinden sonra kilise medrese olarak kullanılmış ve müderris olarak Zeyrek Mehmet Efendi görevlendirilmiştir.Fatih Külliyesiyle yeni medreseler yapılınca bu medrese kapanmış ve bina camiye çevrilmiştir.
Haliç'e hakim bir tepe üzerinde geniş bir arazi üzerinde konumlanan bina günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.Taş işçiliğinin örneği olan yapı,Orta Dönemdeki Bizans Mimarisini yansıtmaktadır.
Harika bir eser bayılıyorum bu tarihi esere ülkemiz dünyamız için harika güzelliklere ev sahipliği yapıyor bunlardan birisi de Zeyrek Camii . Paylaşım ve hatırlatma için teşekkür ederim.
YanıtlaSil